Co jeść w pracy

Każdy z nas wykonuje inną pracę zarobkową. Niektórzy mają niełatwe zadania do wykonania. Pracownicy fabryk i stanowisk produkcyjnych cały czas muszą się wykazywać czujnością umysłu. Wydaje się, że łatwiej mają urzędnicy lub sekretarki. Wszystko jednak zależy od miejsca i osób które sprawują przywództwo. W dobrej atmosferze prawie każda praca może być przyjemnością.
Dobre podejście sprawi, że wypalenie zawodowe nie będzie nam zagrażało. Czasami jednak nie da się go uniknąć. Zwłaszcza, gdy ktoś pracuje wiele lat w tej samej firmie i wykonuje monotonne czynności. Taka osoba chciałaby spróbować czegoś innego.

W prawie każdym rodzaju pracy wytężamy się umysłowo, musimy przemyśleć wiele czynności, które mamy do wykonania danego dnia. Warto dlatego dobrze się zastanowić, co jeść w pracy. Nie jest dobrym pomysłem spożywać zbyt dużo jedzenia bogatego w cukier, sól i tłuszcz. Nazywamy to śmieciowym jedzeniem. Może ono prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem. Znacznie lepiej jest przygotować sobie wcześniej w domu kanapkę z masłem, sałatą, rzodkiewką i wędliną lub serem. Każdy powinien jeść to, co lubi i po czym czuje się dobrze, z zastrzeżeniem, że nie powinien być to hamburger z podwójnymi frytkami i tłustymi sosami o tajemniczym składzie. Nie trzeba też wpadać w skrajność. Od czasu do czasu, zjedzenie czegoś takiego z umiarem na pewno nie zaszkodzi.

Niektórzy przygotowują sobie dzień wcześniej posiłek do pojemnika. Może się on składać z ciemnego pieczywa. Można zrobić jakąś sałatkę z warzyw, które lubimy. W perspektywie czasu przyniesie to korzyści, za które ciało i umysł nam podziękują.
Można też wziąć sobie do pracy owoce czy orzechy włoskie lub laskowe. Owoce zawierają fruktozę, a orzechy niezbędne dla naszego mózgu tłuszcze. Dobrym pomysłem jest gorzka czekolada. Jest dość mocno kaloryczna, dlatego doda nam sił. Nie trzeba jej się wyrzekać. Jeśli spożywamy taką, która ma co najmniej 70% kakaa, na pewno przyniesie sporo pożytku naszemu organizmalizmowi.
Takie przekąski w postaci orzechów, owoców czy gorzkiej czekolady są bardzo mądrym i praktycznym rozwiązaniem. Dzieje się tak, nie tylko ze względu na to, że są zdrowe, ale praktycznie w ogóle nie są czasochłonne. Jabłko wystarczy umyć, orzechów mamy na półkach sklepowych całe mnóstwo i to bardzo różnych, występują one też w popularnych mieszankach studenckich, a czekolada to też gotowiec. Tak naprawdę nie mamy wymówek, że nie mamy czasu sobie czegoś przygotować.

Jeśli brak nam czasu i dosłownie wszędzie musimy gonić, czego potem konsekwencją jest jedzenie przetworzonej żywności, może warto przemyśleć nasz sposób życia. Może warto zmienić jego tryb. Czasem człowiek wchodzi w pęd, z którego nie może później zrezygnować, wydaje się, że nie ma innej drogi.
Może warto ograniczyć zajęcia, które nie są konieczne, może robimy coś tyko po to, żeby zadowolić innych. Jeśli robimy to kosztem własnego czasu i dobrego samopoczucia, to czas na zmiany. Może nie jest to łatwe, ale warto żyć tak, żeby zapewnić sobie spokój wewnętrzny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here