Co jeść w pracy? - propozycje smacznych i pożywnych posiłków

Często w pracy narzekamy na brak energii. Po kilku godzinach ciągłego ruchu lub pracy umysłowej czujemy się zmęczeni, zwłaszcza jeśli nie poprzedziliśmy wysiłku odpowiednim posiłkiem. Dowiedz się, co jeść w pracy, aby zwiększyć swoją wydajność i jednocześnie uniknąć nieprzyjemnych skutków intensywnego wysiłku fizycznego lub umysłowego.

Pamiętajmy o tym, że spożywane w pracy posiłki powinny być przede wszystkim pożywne i dostarczać dużej ilości energii. Stąd też należy zrezygnować z niskokalorycznych dań lub posiłków opartych wyłącznie na warzywach i owocach. Dotyczy to przede wszystkim osób pracujących fizycznie. Niestety, dla takich pracowników praktycznie nieosiągalne są różnego rodzaju diety, które przyniosą więcej szkody, niż pożytku. Jedząc niskokaloryczne posiłki nie dostarczamy organizmowi dostatecznej ilości energii, co jest bardzo niebezpieczne w przypadku intensywnego wysiłku. Ze względu na to organizm jest osłabiony, a zmęczenie pojawia się dużo szybciej. W skrajnych przypadkach lub w sytuacji, kiedy nieodpowiednie żywienie połączone jest z brakiem snu, może nawet dojść do omdleń.

Nie oznacza to bynajmniej, że w spożywanych w pracy posiłkach nie powinno być wcale owoców i warzyw. Wręcz przeciwnie – są one wartościowym źródłem witamin i składników odżywczych, stąd też dieta każdej osoby, a zwłaszcza osoby narażonej na intensywny wysiłek fizyczny, powinna być w nie bogata. I podczas gdy posiłek nie powinien w pełni składać się z owoców i warzyw, ważne jest to, aby pojawiły się one jako jego część. Dobrą propozycją będzie tutaj kanapka z sałatą, ogórkiem lub pomidorem. Taki posiłek jest znacznie bardziej pożywny niż zwykła kanapka, a energii zdecydowanie wystarczy na dłużej. Dla osób, które wolą jeść śniadania w słodkiej postaci, bardzo dobrze sprawdzą się również owoce. Popularnym, pełnowartościowym przykładem posiłku są zbożowe ciastka śniadaniowe (na przykład BelVita), jogurt i owoc. Można również połączyć jogurt z owocami sezonowymi, takimi jak na przykład maliny, jagody czy truskawki. Taki posiłek będzie bardzo pożywny i dostarczy energii na wiele godzin.

Bardzo ważne w pracy jest również to, by dostosować wielkość posiłków do swojego zapotrzebowania na energię. Często kobiety zjadają niewielkie posiłki, zwłaszcza w porównaniu do mężczyzn. Istotne jest również spożycie śniadania o odpowiedniej porze – nie bez powodu jest ono uważane za najważniejszy posiłek dnia, jako że dostarcza energii na cały dzień w pracy. Niezależnie od podejmowanego wysiłku, który może być zarówno fizyczny, jak i umysłowy, prawidłowo skomponowane posiłki są niezwykle istotne. Pamiętajmy o tym, aby zawsze jeść do syta i przygotowywać sobie duże posiłki do pracy. Może się zdarzyć, że pomiędzy posiłkami poczujemy głód i zwiększone zapotrzebowanie na energię, zwłaszcza jeśli tego dnia jesteśmy narażeni na zwiększone zmęczenie. Warto w takim momencie sięgnąć po przekąskę, którą może być na przykład baton zbożowy z owocowy, który pomimo dużej wartości odżywczej nie będzie zawierał cukru.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo jeść w pracy
Następny artykułCo wybrać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here